Aanbevelingen
Opgemaakt aan de hand van het 'Vier in balans model'.
Dit model benadert de integratie van ICT in onderwijs op basis van vier pijlers: Visie, deskundigheid, inhoud en toepassingen, infrastructuur.
Deze verschillende pijlers moeten in evenwicht zijn om een goede integratie te bekomen.
Visie
Het is belangrijk dat er genoeg tijd besteed wordt aan ICT in de klas. Dit kan gemakkelijk verholpen worden om dit verplicht elke week ergens in te roosteren. Dit niet als computerles maar in één van de WO- , Wiskunde- , Taal- of Muzische lessen. Ook is het belangrijk dat de school een digitaal platform aanbiedt aan de leerlingen, zo kunnen deze thuis ook lessen inoefenen of kan dat dienen in de plaats van huiswerk.
Deskundigheid
Ik denk dat het voor de leekrachten aangewezen is om een korte cursus te krijgen over de programma's die misschien nog niet kennen zoals Jellycam, WindowsMoviemaker,... Zo kunnen ze de leerlingen goed begeleiden maar het is zeker niet de bedoeling dat leerkrachten vergeleken worden met deskundigen. Dit zijn geen ICT leerkrachten en zullen dus ook niet de verwachtingen inlossen van programmamakers. Dit is ook niet nodig. Het is belangrijk dat de leerkrachten zelf de werking kennen en de leerlingen kunnen begeleiden.
Inhoud en toepassingen
Het is aangewezen dat de leerkracht een website voor de klas voorziet. Hier kan hij/zij dan vanalles opzetten maar hier krijgen de leerlingen dan de kans om in de klas of thuis er dingen op te posten zoals filmpjes, foto's, leuke spelletjes en websites,... Hierdoor zijn de leerlingen onbewust toch met ICT bezig. Alleen het gebruik van apps zou hier zeker nog van pas komen. Zo leren de leerlingen veel dingen zelfstandig.
Infrastructuur
Voor de infrastructuur zijn vier computers, een fototoestel en een digibord niet voldoende. De leerlingen zouden ook gebruik moeten kunnen maken van ipads en dergelijke. Ook meerdere fototoestellen of camera's zijn aangewezen. Zo kunnen de leerlingen meer leren via de verschillende apps. Dit is dus een grote tekortkoming want hier kunnen niet alleen educatieve spelletjes gespeeld worden, maar staan er ook veel verschillende hulpmiddelen op die de leerlingen kunnen helpen bij het oplossen van moeilijke oefeningen. Dit is dus nodig voor alle leerlingen niet enkel voor de zwakkere leerlingen of enkel voor de slimmere leerlingen. Als de school geen geld heeft om elke klas te voorzien van een aantal ipads kunnen ze een ipadkoffer aanmaken die de leerkachten dan moeten reserveren als ze deze willen gebruiken. Door meerdere camrea's of fototoestellen ter beschikking te stellen kunnen de leerlingen meerdere dingen zelfstandig verwerken en met beelden aan de slag.